Hertta-testi otettiin käyttöön julkiseen terveydenhuoltoon
Hertta-testi otettiin käyttöön Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen julkisessa terveydenhuollossa Fimlabin laboratoriossa. Testillä voi määrittää sekä sydänkohtauksen riskin että riskin sairastua tyypin II diabetekseen.
Hertta-testi otettiin käyttöön Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen julkisessa terveydenhuollossa Fimlabin laboratoriossa.
Yhdellä testillä voi määrittää sekä sydänkohtauksen riskin että riskin sairastua tyypin II diabetekseen.
Sydänkohtaus- ja diabetesriskitesti sopii erityisen hyvin sekä vielä terveiden että sepelvaltimotautiin jo sairastuneiden henkilöiden uusien sydän- ja verisuonitapahtumien riskin arviointiin. Diabetesriskin määritys soveltuu henkilöille, joilla ei ole diagnosoitua diabetesta, mutta epäillään sukurasituksen vuoksi tai muusta syystä olevan kohonnut riski tyypin 2 diabetekseen.
Kehitetty uusi testi osuu kansanterveyden ytimeen, sillä suurella osalla suomalaisista on sukurasitteina sydän- ja verisuonisairauksia sekä diabetesta. Näiden tautien onnistunut ennaltaehkäisy toisi sekä säästöjä terveydenhuollon kuluihin että parantaisi ihmisten elämänlaatua.
Hertta-testi mittaa verinäytteestä keramidimolekyylejä, joiden perusteella lasketaan riskipisteytys. Tulokseksi annetaan kaksi riskilukua ja niihin liittyvät lausunnot.
Linkki Aamulehden juttuun tästä.